RPM (Remote patient monitoring) – Uzaktan Hasta Takibi.
2030 yılına kadar tamamlanacak bir süreç olacağına inanıyorum. Giderek artan dünyamızdaki insan sayısı hemen herkesin almak zorunda oluğu hizmetlerin çoğunu zorlaştırırken, maliyetleri artırıyor. Diğer taraftan alınan-verilen hizmetlerin kalitesi ise dramatik şekilde düşüyor.
Sağlık da bunlardan biri, ve belki de en önemlisi. Kaynakların yetersizliğini sadece malzeme boyutunda ölçmek yanlış olur. Uzman sayısı, bina-mekan-yerleşke sayıları, bu merkezlere ulaşım sorunları ve maliyetleri (zaman ve para) ile giderek artan yoğunluk artık çıkmaza girmeye başladığımızı gösteriyor. Üstelik bu son yılların değil belki de son 20 yılın önemli değerlendirmelerinden.
Uzaktan hasta takibi, yönetimi, koordinasyonu bizim için gelecek 10-20 yıla damgasını vuracak en önemli gelişmelerden biri olacak. Bunun nedeni, hem bunun bir opsiyondan çok mecburiyet halini alması hem de hali hazırda dijital teknolojilerin, bilişimin ve yapay zeka teknolojilerinin bize inanılmaz fırsatlar sunması.
İlk adımlarını 2004 yılında attığımız, 2007 yılında hayata geçirdiğimiz (eMH-1), ardından 2019 yılında ikinci versiyonuna başladığımız eMH2 projesi bir platform olarak RPM sisteminin önemli alıcılarından ve veri yöneticilerinden biri olarak bir oyun değiştirici olabilir.
eMH2 nin sahip olduğu birçok özellikten biri de RPM ünitesidir. Kalp pilinizden, şeker ilacınıza, görüntü alış verişi arayüzlerinden ilaç takibine kadar, test ve görüntü yorumlamasına kadar hastalar ile çeşitli hizmet alanlarındaki uzmanları bir araya getiren, arada ise mükemmel bir yapay zeka sistemi ile yorumlayıcıları bulunan bir üniteden bahsediyorum.